Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Chcesz kupić sól himalajską? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja potrzebna do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je w kuchni?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak jedzenia. Choć nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, żelazo czy cynk, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]