Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Szukasz soku z kiszonych buraków? Skieruj się na tę stronę.

Kiszonki używa się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Obniża poziom choresterolu i działa grzybobójczo – sok z kapusty kiszonej

Zapewne każdy z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaśny, lecz bardzo zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy B3, A, C oraz E, a także przeróżne minerały, jak sód, potas i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednakże powinnyśmy wypijać go regularnie, gdyż działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się także anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy spożywać nie więcej niż jedną szklankę soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?

Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: zapobiega zatwardzeniom, wyostrza koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Pomimo że buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm albo schorzenia nerek, a także paniom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż soki tego rodzaju należy przechowywać w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]