Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, skieruj się tutaj.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo substancji mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Czemu warto spożywać sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Pobudzają one także apetyt i stanowią ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]