Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Kup ogórki kiszone.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi przyprawami

Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki albo duże kamienne garnki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem stawia się pojemnik na przynajmniej dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, lecz smak kiszonych ogórków można podkręcić także innymi przyprawami, przykładowo kawałkami marchwi, ziarnami gorczycy bądź liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię albo piwnicę, w której może magazynować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w kubełkach z rączką albo w workach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie minerały i witaminy zawierają ogórki kwaszone?

Od setek lat wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo wespół z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych i dobrze oddziaływają na ich florę, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki są nietuczące (to około 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, a także niemało składników odżywczych istotnych dla prawidłowego działania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, cynk i fosfor. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile lubimy cierpkie smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bo w czasie kwaszenia mikroelementy przedostają się częściowo do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]