Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Więcej o kiszonej kapuście na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Dlaczego należy jeść kiszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało na skutek szukania przez człowieka metody na długie magazynowanie pokarmów. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy zaznaczyć, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji niezbędnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B2). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, potasu oraz wapnia. Jednocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, w związku z tym rekomenduje się jego konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.
Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako bazowy element dań, jak i jako dodatek do nich. Na surowo z reguły je się ją w postaci surówki z tartą marchewką i cebulką, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również składnik, który cudownie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do łazanek, krokiecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.
W zasadzie każdy kucharz ma swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]