Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

ekologiczne przetwory, zdrowa żywność ekologiczna

Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który zaczął się na początku XX wieku, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać rozmaitymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Ale razem z rosnącym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Ekologiczna żywność – rośliny uprawiane według najważniejszych norm rolnictwa ekologicznego

By jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność ekologiczna i przetwory z niej wyprodukowane muszą pozyskać określone certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego laboratoria. Kluczowym jednak przymiotem spożywczych wyrobów eko jest to, że użyte do ich przygotowania warzywa oraz owoce hodowano z zachowaniem kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani pestycydów mogących negatywnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby bądź zatruwają wody gruntowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz są przyczyną obumierania pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny posiadają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Co powinno być umieszczone na etykiecie zdrowej żywności eko

Przetwory ekologiczne podlegają nieprzerwanemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także w czasie składowania oraz przewozu. Co istotne, jeśli produkt spełnia wymogi, jego producent nie licząc typowych informacji między innymi o wadze netto, kraju pochodzenia składników, kaloryczności, temperaturze składowania czy dacie przydatności do spożycia, musi także obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest liść ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Szukając ekologicznych przetworów wypada zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]