Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Więcej szczegółów o barszczu czerwonym w butelce.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii albo większych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja spożywania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do innych posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, że rewelacyjnie łączy się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni preferują w nim kartofle, kawałki kiełbasy oraz jajko, pozostali wrzucają weń uszka z mięsem, grzybami czy też kapustą. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek na obiad, lecz również smakowita przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy cudownie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem czy chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się go anemikom. Z kolei ze względu na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nierzadko spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – zrób sam albo kup
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje własne ulubione dodatki i inaczej przyprawia to danie. Jedni wsypują do niego troszkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodki smak buraka, pozostali uwielbiają barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przygotowywać samemu, lecz okres fermentacji trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]