Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
W ostatnich latach coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co wywołuje chęć natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw uprzednio podawanych zwykle jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo serwowane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica tkwi nie tylkow zakwasie
Jeśli zapyta się Polaka o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie widzi podstawowych różnic pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie wszystko, co dzieli te zupy, choć warto zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji i umiejętności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany zwykle z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Bazę na żurek lub barszcz biały można kupić
Preparacja zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest łatwe, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na portalach kulinarnych opublikowano dziesiątki przepisów na zakwas, które można wypróbować. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli chętka np. na żurek zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyśmienity biały barszcz i żurek staropolski bądź śląski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]