Czego nauczy Cię kurs gotowania?
Samodzielne przyrządzanie potraw we własnym domu ma sporo zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu jest zwykle znacznie tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest także satysfakcja płynąca z przygotowania dania osobiście – szczególnie, jeśli możemy poczęstować nim przyjaciół lub domowników. Nie można nie pamiętać także o tym, iż pichcąc samemu jesteśmy świadomi tego, co trafia na nasze talerze, co okazuje się niesłychanie ważne dla osób przechodzących dietę lub eliminujących ze swojego menu pewne składniki – na przykład produkty odzwierzęce, laktozę czy cukier. Jednakże wymaga to konkretnych umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można przyswoić je sobie podczas kursu gotowania.
Kurs gotowania – do kogo jest skierowany?
Oferty podmiotów organizujących szkolenia kulinarne obejmują różnorodne kursy – zarówno te adresowane do osób bez doświadczenia w kuchni, jak i tych zaczynających przygodę z profesjonalną gastronomią. Możliwości jest naprawdę co niemiara – od kursów dla dzieci, przez te przygotowane z myślą o kulinarnych pasjonatach, aż po tematyczne szkolenia (m.in. kuchnia hiszpańska, food pairing). Żeby kurs gotowania przyniósł spodziewane efekty, niezmiernie ważne jest to, żeby był przeprowadzony pod okiem fachowca. W związku z tym przed zapisaniem się na warsztaty powinno się sprawdzić, kim jest osoba prowadząca zajęcia – w jakich lokalach gastronomicznych pracowała, jakie szkoły kończyła i czy zdobyła jakiekolwiek kulinarne wyróżnienia.
Cel kursów gotowania
Od tematyki kursu gotowania zależy to, jaką wiedzę zdobędziemy. Na warsztatach adresowanych do dzieci poruszane są najprostsze zagadnienia, zaś rolą kursu nie jest zdobycie namacalnych umiejętności, a wzbudzenie w nich kulinarnej wyobraźni i pasji. Kursy dla dorosłych amatorów gotowania to natomiast okazja do przećwiczenia najważniejszych kulinarnych umiejętności, jak m.in. różne metody obróbki termicznej składników, sztuka prezentacji potraw lub techniki krojenia.
Nasza lokalizacja:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]