Obwarzanki krakowskie – kulinarny symbol Krakowa

Obwarzanki krakowskie znajdziesz na https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają wyjątkowy smak, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast kupić je możemy wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O czym mowa? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem historycznej stolicy Polski i dumą krakowskich piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają spróbować właśnie opisywanego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań

Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W annałach zaś pojawiły się wiek później, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, jednak później na stołach pojawiały się także w pozostałych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mogli wypiekać je tylko piekarze z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później Wspólnota Europejska, dodając je na listę produktów regionalnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają kształt pierścienia z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz wielkość w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci wypiekane są w myśl takiego samego przepisu. Ich określenie oraz niepowtarzalny smak okazują się wynikiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem tudzież makiem – i piecze.

Nasza lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]